Loro Alapítvány

A LORO ALAPÍTVÁNY külföldről támogatott civil szervezet az Elengedés Háza fenntartója. 2000-ben azért jött létre, hogy egyéneknek, családoknak, közösségeknek segítsen az önmagukban levő, s az egymással való együttélésben megfoghatóvá váló ellenállások, ítéletek, s az ezekből származó legkülönfélébb függőségek felfedezésében, s azoknak feladásában. Hogy a felelősséggel párosult szabadság útján az egyének és a belőlük szerveződő közösségek megbékélhessenek önmagukkal, s a másikkal, s ezáltal a társadalomban egy tudatosságon, önmaguk felvállalásának és egymással való megosztásának készségén alapuló kultúra gyökereződhessen meg.

Az Elengedés Házában szeretnénk lehetővé tenni a részvételt azoknak is, akik a teljes napi költséget nem tudják kifizetni. Erre akkor van lehetőség, ha vannak olyanok, akik egyszeri, vagy időszakonkénti adományaikkal ehhez hozzájárulnak. Az ő nevükben is köszönünk minden támogatást, melyet a LORO Alapítvány bankszámlájára 11710002-20083667 lehet befizetni.

Hasznos Tudnivalók

Megközelíthetőségünk

Autóval Mezőkövesd (M3) felől Szomolyán keresztül. Noszvajra beérve, az első kereszteződésnéli balra kanyarodás után kb. 100 métert haladva, a kereszteződésnél jobbra fordulva már a József A. utcában vagy. Az Elengedés Háza a 20-as szám alatt található. Az iroda a 19-es szám alatt van.

Busszal Egerből (Szomolya, Bogács, Bükkzsérc végállomásokkal feltüntetett járatok) Noszvaj Piactérig (a szomolyai busszal 1 megállóval tovább az Oktatási Központig). A piactéri buszmegállótól a templomtorony irányába elindulva, 30 méterre az első elágazásnál jobbra fordulva lehet jönni. Az út derékszögben balra kanyarodik 150 méter után. Utána egyenesen tovább haladva egészen a Kastély vasrácsos főkapujáig jöhetsz bátran. Ott a szélesebb út balra kanyarodik. Neked azonban tovább egyenesen folytatódik utad. A kastélykaputól 50 méterre Y elágazás van. A bal oldali már a József A. utca. A 20-as szám kb. 200 méternyire a jobb oldalon található.

Mit hozzak magammal?

A legfontosabb önmagad felfedezésének készsége. Az Elengedés Háza alapvetően Érted van, azért, hogy „elengedhesd” magadat. Ehhez nagymértékben hozzájárulhat a gyönyörű bükki erdők-hegyek természetes világa. Erdei sétához szükséges felszerelést tehát javaslott magaddal hozni. Bogácson, 5 km-re Noszvajtól a termálfürdő (fürdőruha) is e célt szolgálhatja. Ha hosszabb időre érkezel hozzánk, akkor a napi struktúrába beépítve található valamennyi kerti, s házimunka is. Ehhez való ruha, s cipő szintén javaslott. A házban kérünk, hogy olyan cipőt, vagy papucsot viselj, amit nem használsz odakinn.
Ha teheted törülközőt, s ágynemű huzatokat (párna, paplan, lepedő) hozzál magaddal. Ha erre nincs lehetőséged úgy 1000 forint ellenében itt megkaphatod ezeket.

Mit ne hozzak magammal?

Kérünk, hogy háziállataidat hagyd odahaza. Olyan technikai eszközöket (rádió, magnó stb. – kivéve, ha fülhallgatód van hozzá), melyek a többieket zavarhatják, ne hozzál magaddal. Javasoljuk, hogy minél kevesebb gond, s unaloműzéshez megszokott „kelléket” (kártya, könyv, játék, rádió, hanghordozók, munka stb.) pakolj be a csomagodba.
Az értékcikkekért az Alapítvány nem tud felelősséget vállalni, ezért lehetőleg kevés készpénzt, s értékesebb dolgot hozz magaddal.

Étkezés

Az Elengedés Házában mindenki maga látja el önmagát. A község boltjaiban a szükséges élelmiszerek beszerezhetőek. Az étkezéseket a ház jól felszerelt konyhájában (hűtők, gáztűzhely, evőeszközök, lábasok, tányérok, poharak stb.) egyénileg, vagy az itt lévőkkel együtt is elő lehet készíteni. Főzéshez is minden adott. Mivel Noszvaj üdülőfalu is, így több étterem található a településen. Ha valaki úgy kívánja, akkor ezeket is felkeresheti. Az étkezés önálló előkészítése is része a napi strukturált ittlétnek, melyben a lényeg az, hogy a hétköznapok életét élve felfedezhesd azt, ami otthon benned talán elveszett.

Napi hozzájárulási díj

A napi költség hozzájárulási díj 12.000 forint.
Kedvezményt igényelni csakis rászorultsági alapon lehet. Írásos kérvény benyújtásával igényelhető, amit a LORO Alapítvány mindenkori anyagi helyzete szerint fogunk elbírálni. Mindenkinek felhívjuk azonban a figyelmét, hogy vizsgálja meg őszintén, mennyi időt, energiát, s pénzt fordít, fordított már eddig is arra, hogy elmeneküljön önmaga elől (hobbi, szórakozás, „valakivé válás” stb.). Az itt töltött időt, az ebbe fektetett energiát, s pénzt csakis önmagad felfedezésére fordítod, s nem arra az énre, mely sosem engedte, hogy ELÉGedett, s megbékélt légy.

Támogatás

Ahhoz, hogy a támogatást igénylőknek kedvezményes részvételt biztosíthassunk, ha lehetőséged van rá, kérünk járulj hozzá egyszeri, vagy időszakonkénti felajánlással. Ezt a noszvaji irodában személyesen, vagy a LORO Alapítvány bankszámlájára (bankszámlaszám: 11710002-20083667) adományként lehet befizetni. Erről adóigazolást állít ki az Alapítvány.

Adód 1%-ának felajánlását is köszönettel fogadjuk azoknak nevében, akik számára ez lehetővé teszi az ittlétet: LORO ALAPÍTVÁNY – adószám: 18581955-1-10

<-->