Az Elengedés Háza 20. évi Jubileumi hírlevele - 2021.október


Kedves Barátaink!

20 évvel ezelőtt 2001. október 27-én nyitotta meg kapuját az a HÁZ, melyet immár több, mint másfél évtizede ELENGEDÉS HÁZA néven ismerünk. A megnyitó hétvégén „több, mint telt ház” volt és a „hivatalos megnyitó részen” pedig 150 ember ünnepelt velünk.

20 év!


Ma visszanézve még számunkra is szinte „őrültségnek” tűnik, hogy miképpen lehetett elindítani úgy egy munkát, hogy az nem tagolódik be semmilyen politikai, egyházi, szociális, spirituális, vagy egyéb szerveződésbe. Persze nem azért mert elzárkóztunk, hanem azért, hogy megélhessünk egy olyan tapasztalati teret, melyben nem valamely külső formára, vagy elvárásra való tekintettel lehetünk együtt, hanem pusztán azért, hogy tudatosabbá válhassunk az életutunk azon pontján, ahol járunk és ahol esetleg éppen elakadtunk. Természetesen inspirációt éltünk meg arra nézve is, hogy ez a táguló tudatosság egyre inkább kiterjedhessen életünk egyéb területeire, pillanataira is. Nagyszerű volt, hogy számunkra is lehetőség nyílt a saját ítéleteinket is felfedezni és azokat meghaladni, amire lehetőséget adott az, hogy hozzánk a legkülönfélébb hátterű, korú, végzettségű, meggyőződésű, világnézetű, s anyagi lehetőségekkel bíró emberek jöttek. Mai világunkban igen kevés közeg van, amely „nem tűz ki zászlót”, s nem kíván elkötelezettséget az általa megszólított emberektől. Az Elengedés Házáról 20 év után is elmondhatjuk, hogy ilyen tér maradt. Betérhetsz ide, s számunkra csak az fontos, hogy tudatosabban, érettebben, szabadabban, egységesebben, több odaadással távozhass, mint ahogyan ide betértél. Elengedni azáltal lehet igazán, ha olyat választasz, ami többet, s nagyobb örömet ad annál, mint amihez ragaszkodsz, s ami fogva tart Téged. Ehhez azonban szabadságra és elfogadásra van szükséged. Arra is, hogy megtanulj látni, túl látni az aktuális problémádon, a nézőpontjaidon, végsőképpen a „gond”-olataidon. Szükséged van egy csepp térre, mely tágasabb, mint az aktuális gondolataid lineáris síkja, s elfogadásra, mely lecsendesíti az ellenállást, a harcot, a másik ember legyőzésének és a magad igazolásának, igazságának figyelmedet majd mindig lekötő ösztönzését.  Így lehet valóság annak felfedezése, hogy a múltadból származó, önmagadról alkotott és mentálisan fenntartott képzetnél tágasabb, több vagy…, s hogy már lehetőséged van másképpen választani.


Most az elmúlt 20 évben nálunk jártakra, s így Rád is irányul a figyelmünk. Ünnepeljük azt, hogy láthattuk Benned is kibontakozni a készséget egy figyelmesebb, tudatosabb életre. Hogy jelenléteddel bennünk is munkáltad a mélyebb figyelmességet, az elfogadást, s az odaadást. Köszönjük, hogy életed egy részét megosztottad velünk és, hogy mi is megoszthattuk Veled  életutunk egy szakaszát. Hálásak vagyunk az EGYSÉG LELKÉÉRT, a SZERETETÉRT, mely  20 év óta folyamatosan meghatározó alap az Elengedés Házában. A bocsánatodat kérjük, ha ez esetleg ittléted egy-egy pillanatban nem volt megtapasztalható számodra. Mi magunk is csak azt tudjuk megélni, továbbadni, amit mi magunk is kapunk, ezért hálásan köszönjük a 20 évben Mindannyiótok ránk gondolását, hordozását, szeretetét.

A 20. éves jubileumot szerettük volna egy közös együttes ünnepléssel megélni, ahová Téged is szeretettel hívtunk volna. Sajnos a jelenlegi időszakban október végére, kisebb, zárt térbe, felelősséggel nem tudunk rendezvényt szervezni. Emiatt is igyekeztünk/igyekszünk online módon, közösségi médiás felületen kicsit nyitni és valamit megnyilvánítani az Elengedés Háza lelkületéből és tereiből.
Mivel nekünk eddig nem volt ilyen online felületünk, ezért Zsuzsa saját Facebook oldalának felületén tettünk, s teszünk közzé október hónapban megosztásokat, képeket, írásokat, s videókat. Ha szeretnéd ezeket megnézni, akkor átmenetileg ezt úgy teheted meg, hogy bejelölöd Zsuzsát a Facebookon ismerősként. Ő elfogadja a jelölést, ha ismer Téged, s akkor már visszamenőleg is megtekintheted az eddigi megosztásokat: Zsuzsanna Nagyné Drizner az ő Facebook elérhetősége.
Többen kérdeztétek, hogy az Elengedés Házának van-e közösségi médiás felülete. Mivel eddig nem volt, ezért most mérlegeljük egy olyan felület létrehozását a Facebookon, mely virtuálisan rendszeresen és aktuálisan visszatükrözné az Elengedés Háza lelkületét és támogatná a figyelem fókuszának életteljes irányban tartását. Ennek létrehozására azonban, csak akkor kerül sor, ha erre részetekről valós igény van. Ha igen, akkor jelezzétek vissza ezt nekünk, e-mailben, vagy Zsuzsa Facebook oldalán és akkor a tél folyamán létrejöhet egy ilyen oldal.

Egyéb Híreink: A hosszú-hosszú kényszerű zárva tartás után eltartott egy ideig, amíg az Elengedés Háza nem virtuális formában is újra megtelt élettel. Szeptember-október hónapokban már újra sok elevenség és dinamika volt a Házban. Sokan azonban még ezekben a hónapokban is a webkamerás (Skype, vagy Messenger) konzultációkat választották inkább. Mivel a napi fertőzések száma ismét jelentősen növekszik, s a tervezett új kiadványunk befejezéséhez szükséges munkaidő miatt a 2022. április végéig tartó időpontig, elsősorban ilyen módon fogunk tudni találkozni. Ha a pandémiás szabályok megengedik, akkor normál konzultációra is lehetőség lesz ezalatt az Elengedés Házában, ám nem bennlakásos módon. Novembertől jövő májusig egyének számára már nem tudunk bennlakásos formát felkínálni. Zárt csoportokat (minimum 6 főtől maximum 14 főig) a mindenkori szabályozásnak megfelelően előzetes egyeztetés alapján időnként tudunk fogadni.
Az online konzultációkat azonban mindenkinek szívből tudjuk ajánlani. Az elmúlt két évben, ha kényszerűségből is, de ez vált a legkeresettebb formává, mely a fizikai távolság ellenére is sok-sok emberben igen komoly egzisztenciális változás/felszabadulás katalizátora lett.
A LEHETŐSÉG itt van és számodra is adott. A konzultáció továbbra is adomány jellegű, s ki-ki annyival járulhat hozzá ennek a lehetőségnek a fenntarthatóságához, amennyivel azt megteheti.
A közel 2 éve tartó pandémiás helyzet pénzügyi kihívásai mellett is úgy néz most ki, hogy az Elengedés Háza 2022-ben is meg fogja tudni nyitni a kapuit. Szívből köszönünk minden támogatást, az adó 1%-os felajánlásokat is, amivel ehhez hozzájárultatok/hozzájárultok. A LORO Alapítvány bankszámla száma: 11710002-20083667. Ha valaki adománnyal segíti a munkánkat, akkor utaláskor a közlemény rovatba kérjük mindenképpen beleírni: adomány! Köszönjük!
Köszönjük, hogy szívetekben velünk együtt ünnepeltek és ránk is gondoltok!


Szeretettel és hálával: Nagy László és Zsuzsa

Noszvaj, 2021. október 22.