Az Elengedés Háza 2020. évi Karácsonyi hírlevele

Karácsony közeledtével napról-napra sötétebb van, a nyáron mindent hosszan beragyogó fény most javarészt „másfelé jár”. Már közel másfél hónapja ismét szigorú, korlátolt, egymástól elzárt világban élünk. A közelség tilos, a közelség veszélyes! Maszkot hordani mások társaságában a legtöbb helyen kötelező, alapvetően mindenhol ajánlott. Egymás számára potenciálisan mindannyian veszélyforrások vagyunk. Mi marad nekünk így 2020 karácsonyán? Nézni és reflektálni, tévézni, közösségi médiázni, s azokról beszélgetni. Ez ad védettséget. Részt venni az életben, belevágni valamibe, közel kerülni másokhoz, megmutatni magunkat maszk nélkül az mind-mind helytelen és veszélyes.

Az Elengedés Házában 20 év óta folyamatosan érzékeljük, hogy a VÍRUS itt van, s az arra adott védelmi reakciók itt vannak közöttünk. Rejtőzködni már a Covid-os időszak előtt is mindannyian megtanultunk. Maszkot hordani, mely véd a másikban jelen levő pusztító „vírustól” már régóta szokásunk nekünk embereknek. Felállítottuk a társadalmi közmegegyezés láthatatlan viselkedési kódexét, mely segít nekünk az egymással szembeni biztonságos távolság megtartásában. A védekezés nagymesterei lettünk a több ezer éves emberi történelem során.

A sötétségben élve a félelem, a kiszolgáltatottság érzete megszokottá vált számunkra. Képzelj el egy ilyen helyzetet: részt veszel egy svédasztalos fogadáson, melyen mindenki pénzügyi lehetőségeinek, valamint sajátos ízlésének megfelelően van felöltözve. A kitűzőjén mindenkinek fel van tüntetve a neve, s az, hogy mi a foglalkozása, beosztása, vagy egyéb titulusa. Az asztalok roskadoznak a különféle ételektől: húsos, vegetáriánus, gluténmentes, s a legkülönfélébb variációkban. A kávé automatákból sokfajta verzió kiválasztható, akár koffeinmentes formában is.
Egyszer csak az est elején kialszanak a fények, s a teljes sötétségben ott maradsz az éhségeddel, a szomjúságoddal, azzal a vágyaddal, hogy megdicsérjék a ruhádat, a kinézetedet, vagy méltassák a  társadalmi pozíciódból fakadó rangodat, vagy csak egy elfogadó közeget találj, ahol megtalálod a közös hangot, s így biztonságban érezheted magadat.
Ehelyett sötét lesz. Honnan tudod, hogy melyik a számodra megfelelő étel, ital? Ha valamire allergiás vagy, akkor mit egyél, mit igyál? Kit szólíts meg? Hogyan kaphatsz dicséretet, megerősítést ha „látszólag” semmiben sem különbözöl a többi árnytól?
Ilyenkor majdnem csak hibázni lehet, majdnem csak ráfaragni.
Ilyenek vagyunk mai emberek. Már réges-régen le van oltva a villany. Megtanultunk félve élni, minél kevesebbet választani, rettegni a hibáktól, a halál előtt nem élni. Inkább reflektálunk mások hibáira, kacagunk, ha valaki mer, s igyekeztében a sötétben felborít egy tálat... Látszólag aggódunk, hogy valaki allergiás rohamot kapott, de közben megerősödik bennünk, hogy az ismeretlen felé nem nyúlok, nem nyitok, mert az veszélyes.
Leélünk egy életet anélkül, hogy az ELEVEN GYERMEK egyáltalán megszületett, vagy kibontakozhatott volna bennünk.

A nyugati spirituális karácsonyi hagyomány szerint „gyermek született a világra”, méghozzá a sötétségbe burkolózott világra. „A világosság a sötétségben fénylik” János evangéliuma szerint. A Megváltó, a Megmentő kicsiny gyermek képében jött az emberek közé, olyanként, aki megmentésre szorul. Hát nem egy óriási paradoxona ez közös nyugati hagyományunknak?

Mi van azonban, ha a fogadáson hirtelen a sötétség hosszú percei után újra a fény árasztja el a termet? Mit láthatunk akkor? Ételmaradéktól, italoktól áztatott ruhákat, félelmet, bizonytalanságot  tükröző arcokat, földre esett, megtaposott kitűzőket, ….

Nem könnyű elviselni a fényt a sötétség után, de még nehezebb a szívünket, a bensőnket átvilágítani hagyni. A maszkok a sötétség, a másokon való kacagás, az aggódás, a reflektív élet elevenséget nem ad, örömet nem ad, de lehetővé teszi a „biztonságos” távolságtartást másoktól, saját benső valóságunktól. Nem csoda, hogy a valódi KARÁCSONY nagyon ritka, szinte hiánycikk a mai ember életében is.

Az Elengedés Házában is hatalmas dolognak számít, amikor valaki eltűri, hogy felvillanjon a fény, s hogy a látszólagos élet romjai láthatóvá, felismerhetővé, beismerhetővé legyenek. Az emberi maszkos játszmák: a jó szülő/rossz szülő, a generációs, párkapcsolati, vagy hatalmi harcok, az öntúlértékelési/önleértékelési módokon, a megfelelés/ellenállás fogságában élt évek, stb…

Igazad van, ha azt mondod magadban: inkább a sötétség, a távolságtartás, a maszk! Erre szabad is vagy.

Mégis van egy picinyke reménysugár, egy halovány örömhír, ha jobban vágyod a fényt, mit a sötétséget. A látszólagos megszégyenülés, mely a fénynek kitett aktuális EGÓDAT éri, csak az első pillanat. Az amúgy sem TE vagy. A fényben megélt további szakaszban (ha a fogadás történetének képeit hívjuk segítségül) pusztán a következő történik: meglátod a többi emberben is ugyanazt a félelmet, s az arra adott kontrolltól meghatározott válaszreakciót. Már nem érzel távolságot, hanem mélyen együttérzel a többi emberrel. Semmi jelentősége már a kitűződnek, a foltos, vagy elegáns ruhádnak. Egyszerűen kiválasztod azt, amit enni, inni szeretnél, közel mész ahhoz, akihez csak szeretnél, jó érzést ad minden: a közelség, a másokkal való egység, az, hogy azzal táplálod magadat, amivel szeretnéd, s hogy mindehhez hozzáférésed van, döntési szabadságod van, s lelkierőd is a választásod megéléséhez.

Ez talán számodra is olyan hívogató erővel bír, hogy a felvillanó fény okozta pánikreakciót kitartva megengedd, hogy újra gyermek legyél, s megéld azt, hogy élni jó, hogy a fény jó, hogy megkaphatod azt, amire igazán szükséged van. Ez az útja a krisztusi ember kibontakozásának.

Az Elengedés Házában is most külső távolság tartás /fizikai lezázártság/ van. Ám a konzultációs beszélgetés lehetősége arra szolgál, hogy hozzászokjunk a „világosság elviseléséhez”, hogy megtanuljuk elfogadni, s ezáltal elengedjük az állandó ítélkezést magunkkal és másokkal szemben is. Hogy hozzáférhessünk a JÓL-LÉTHEZ, a GYERMEKSÉG ÖRÖMÉHEZ, AZ ÉLETERŐHÖZ. A téli időszakban, s a járványhelyzet végéig így online módon skype-on, messengeren, vagy akár telefonon keresztül is.

A honlapunkon:  www.elengedeshaza.hu  a jobb felső sarokban található konzultáció menüpont alatt találhatsz információkat a konzultáció igénybe vevésének módjáról. Január 04-től jelentkezni lehet telefonon ( 06-36-463-061), vagy e-mailen ( loroal@elengedeshaza.hu  )  keresztül lehet.

Szívből örültünk, hogy az elmúlt hónapokban nagyon sokan választottátok az online konzultációs lehetőséget, s a külső távolság tartás ellenére is felemelő, hogy élet-formáló online-találkozásaink lehettek veletek. Köszönjük az adományokat is (az adó 1%-os felajánlásokat is), melyek a LORO Alapítvány munkájának fenntartására érkeztek. Akinek erre nem volt lehetősége annak pedig köszönjük, hogy szeretettel gondolt ránk, s ajánlotta másoknak is ezt a lehetőséget!
Benső világosságban, a külső korlátozások ellenére a benső korlátlan szabadságát megélő, áldott Karácsonyt, s új esztendőt  kívánunk Neked/Nektek Noszvajról az Elengedés Házából

Szeretettel: Nagyné Drizner Zsuzsanna és Nagy László


Noszvaj, 2020. december 20.