Az Elengedés Háza 2020. évi húsvéti hírlevele és nyitvatartási
tájékoztatója

Kedves Barátaink!

 „LEHET, HOGY BE KELL ZÁRKÓZNOD, OTTHON KELL MARADNOD, DE VAJON EL VAGY-E ZÁRVA ATTÓL IS, HOGY ARRA FIGYELJ, AMI BIZALOMMAL, ERŐVEL, REMÉNNYEL TÖLT EL? AZ ELME NEM KELL HOGY ZÁRT OSZTÁLY LEGYEN…..”
Korábban készültünk e hírlevelet a honlapunkon közzétenni, de a hírlevél tartalmát a nem várt események (fertőzésveszély/bezárások) miatt újra kellett fogalmazni.
Először is most azt kell tudatnunk Veletek, hogy az Elengedés Háza határozatlan ideig zárva tart. Már megvoltak az időpontjaink, s terveink arra, hogy ez évben mely programokra mikor tudjuk fogadni a jelentkezőket, de most ez drasztikusan megváltozott.
Az Alapítvány vezetőségével átbeszélve a helyzetet arra jutottunk, hogy az idei évben nem írunk ki szemináriumokat, hanem legkorábban, ha lehetséges lesz akkor júniustól egyéni, vagy páros módon lehet jönni az Elengedés Házába azért, hogy az „elengedettséget” megéljünk a mindennapjainkban különös tekintettel a kapcsolati életünkben (családi, pár, és az emberi kapcsolatok más síkjain is). A napi egyéni, vagy páros konzultációk mellett több idő fog jutni kinek-kinek arra, hogy egyéni módon „kapcsolódjon ki”. Ilyen bezárt időkben már most örömmel lehet gondolni a vadregényes bükki erdőkben való sétára, a bogácsi termálfürdőben való lazításra, az Elengedés Háza kis fülkéibe való betérésre, valamint a sok egyéb lehetőség közötti választásra. Mindezekben azonban a legfontosabb az odaadás gyakorlása, a „bennelét”, miközben a figyelem nem csak kifelé irányul, hanem befelé is.
Reggelenként/esténként rövid figyelem erősítő foglalkozásokon lehet részt venni, s mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy naponta egyéni, vagy páros konzultáción keresztül megláthassa azt, hogy miképpen haladhatja meg ellenállásait, elvárásait, görcsösségeit, hogy a rekreációs, szabadidős programok mellett, alatt gondolatilag, érzelmileg is elengedett létet lehessen megélni itt, s azután odahaza a mindennapokban is.

Azok számára azonban, akik a mostani bezárt időkben nem tudnak hová fordulni kérdéseikkel, félelmeikkel, kapcsolati kríziseikkel mindenkori kapacitásunk szerint lehetővé tesszük a telefonos konzultációt (06 36 463-061), melyet ingyenesen lehet igénybe venni. Természetesen, ha valaki hozzá tud járulni munkánk működésének fenntartásához, akkor hálásan köszönjük a

 LORO ALAPÍTVÁNY bankszámlaszámára küldött adományokat: OTP Bank Nyrt. 11710002 20083667. 

valamint az adó 1%-os felajánlást: LORO Alapítvány, adószám: 18581955-1-10

Mivel a következő időszakban az Elengedés Házában nem lehet semmilyen programot tartani lehetőségünk nyílik, hogy befejezzük a már régóta elkezdett, s tervezett kiadványunk megírását. Ennek központi eleme az ATTÓLFÜGG CSALÁD mindennapjainak humoros feldolgozása lesz, melynek ősztől valószínűleg új facebook oldala is lesz, melyen e népes család tagjainak számunkra is üzenet értékű történetei fognak testet ölteni.

Addig is egy kis előzetes a tervezett kiadványunkból:
„Egy oly korban élünk, mint az előttünk járó generációk mindegyike, melyben sokan panaszkodnak a kilátástalanság miatt, s kevesen áradoznak a jó kilátásokról, Melyben igen mélyen ül az emberi meggyőződés odabenn, hogy az élet minőségének kulcsa valahol „odakinn”, az időben, s a térben van elrejtve. Ezért tulajdoníthat az emberiség oly nagy fontosságot mindennek, ami odakinn található, legyen az a jövő, vagy a múlt történése, a másik ember, vagy bármi, ami-aki csak elképzelhető. Hogy egy kicsit beleérezhessünk ebbe, segítségül hívom most egy ősi család különböző tagjainak történetét. Figyeljük meg e nagyon különleges família mindennapjait.
A család vezetékneve magyarosan: Attólfügg, más verzió szerint Tőledfügg. Németesen Athol von Fuegg, franciásan Atoilfuegoais, amerikaiasan: Thoelemfueggs. Minden nemzeti nyelvben megtalálhatóak, bár némelyek olyan kifinomultan árnyalttá váltak az évezredek alatt, hogy csak komolyabb odafigyeléssel lehet felismerni a hovatartozásukat.

Most néhány pillanatképet villantok fel előtted e népes család tagjainak napjaiból: 
Tőlemfüggsz Mara kiállhatatlan anyós volt, pedig veje Tőledfügg Palika maga volt a szupermen. Sőt több is annál. Sütött, főzött, mosogatott, gyereket pelenkázott, s ezt csak szabadidejében, hiszen vezető beosztású informatikusként a karrierjére, s a jó keresetre is odafigyelt. Természetesen élete párját nap, mint nap tenyerén hordozta, s nem múlt el hét anélkül, hogy anyósának színház, vagy operajegyet ne hozott volna, úgy, hogy azt egy gyönyörű borítékban, egy hatalmas virágcsokorban rejtette el. Igaz eközben szemei egyre inkább táskásodni kezdtek az éjszakai munkától, s szinte minden barátjával megszakadt a kapcsolata. Abbahagyta a sportolást, s az imádott természetjárással is felhagyott. Nap, mint nap a túlélésért küzdött. Hát azért aztán kellett is. Anyósa, a Tölemfüggszök magabiztosságával mindenben megtalálta a kivetnivalót. Ha színházjegyet vett egy vígjátékra, akkor azt vágta lenézően a fejéhez: „az ország jelenlegi siralmas állapotában csak egy érzéketlen ember képes röhögni, s ilyen előadásra jegyet venni”. Ekkor Palika elrohant az Operába, s mivel a Bánk Bánra már nem lehetett jegyet kapni a pénztárnál, kinyomozta, hogy ki vett jegyet a másnapi előadásra, s potom 40.000 forintért megvásárolta anyósának az egyébként 6200 forintos jegyet. Öröme azonban korai volt, hisz Mara lekezelő módon közölte vele, hogy csütörtök a család napja, s így ő semmiképpen sem megy operába. Ezt különben mindenki tudja a családban, csak az állandóan szétszórt veje nem. Amikor Pali éjjel holtfáradtan az ágyba bújt felesége egy zsebkendőnyi tanga bugyiban mellé hemperedett, s azt búgta a fülébe: a barátnőm Heni azt mondta, hogy a szeretője ötször szerette őt tegnap éjjel, de a hatodik, a ráadás volt az igazi. Én abban hiszek, hogy csakis a hetedik hozhatja meg a teljes gyönyört. Az első szerelembe Pali beleadott apait-anyait. Párja pedig nagyot sóhajtott utána. Ez még egy negyed óra sem volt! Heniéknél még a hatodik is majd egy órán át tartott! Hajnal 5.15-kor Mara rontott be a hálószobába, hogy kiseprűzze az ágyból a család lustáját, aki még az 5.13-ra beállított vekker csörgését sem hallja meg. El is mondta őt minden rossznak, mint sokszor emlegetett egykori urát, aki nem átallott a hitvesi ágyban egy másik nővel henteregni. Hajtogatja is Mara azóta nap, mint nap, hogy minden férfi szemét. Örömmel állapította meg minden egyes alkalommal Palikáról is ezt, amikor lehetőséget tudott erre teremteni….”

Szóval az Attólfügg család most a járvány miatt karanténban van. Ám már készülnek a visszatérésre, s véget nem érő játszmáiknak a folytatására. Ha érdekel sorsuk, akkor még ez évben közelebbről megismerheted őket…. Addig is azonban mi lenne, ha karanténba zárnád azokat a gondolataidat, melyek Téged zárnak be egy olyan énbe, mely tele van félelemmel, aggodalommal, ítélkezéssel,…Mi lenne ha legalább egy pillanatra hagynád lenni azt, ami éppen van, s nem kommentelnél, minősítenél kényszeresen mindent állandóan?
Ha egy parányi láthatatlan vírusnak ekkora hatalma van egy méretes emberi test, egy város, egy ország, s talán az egész emberi világ felett is, akkor a szintén láthatatlan, de még nagyobb hatással bíró önátadás, életigenlés, bizalom vajon mit vihetne végbe Benned és ebben a világban? A húsvéti történet is erre mutat rá.

Békességes, önátadott és áldott Húsvétot kívánunk Neked szeretettel: Nagy László és Zsuzsa

Noszvaj, 2020. március 23.