2018. I. félévi Hírlevél

2018. I. félévi HÍRLEVÉL


Sokszor sokféleképpen írtam már Nektek az elengedésről, a szabadságról, s most inkább a meghívásról írok Neked, aki ott rejtőzöl mindenkori éned határain, védőbástyáin túl is. Egy belső útra való meghívásra mutatnak rá ezek a sorok, mely kivezethet téged az állandó reagálás, véleményezés, kommentelés életet beszűkítő zsákutcájából. E sorok szellemisége valódi lényedhez szól, akit már akkor is átjárt az élet teljessége, akkor is élet volt, amikor még egyetlen egy szót, egyetlenegy racionális gondolatot sem fogalmazott meg, s mégis mindent kifejezésre juttatott. Amikor még a bizalom, a jelenlét, a csöppnyi termet ellenére kitörő erő töltött be. Most is benned lakozik mindez, még akkor is, ha a múltad nyomán kapcsolataidban, testedben a kontroll, az ellenállás a jellemző, ha a jövő elérendő céljai, a mások, vagy saját szűkös önképed elképzeléseinek való megfelelés miatt gúzsba kötöd a lét örömét, a jelenlét erejét, a szabadságot.

 
Ha érzékeled belső lényed életre hívó jelzéseit, akkor Neked szól ez a meghívó az Elengedés Házába. Méghozzá olyan egyéni elvonulásra, ahol először felfedezzük a szavak nélküli létezésnek, a csöndnek az erejét, mely segít neked felismerni azt, hogy képes vagy nem azonnal reagálni: tehát nem védekezni, s nem támadni. Ha csak annyit tenne valaki magáévá, hogy ne reagáljon rögtön, ne védekezzen, s ne támadjon, már az is hatalmas kihatással lenne a mindennapi életére, a közérzetére, s az emberi kapcsolataira. Kerültél már komoly következményekkel járó fájdalmas helyzetbe amiatt, hogy felindulásodban olyat mondtál, amit egy kicsit később legszívesebben meg nem történtté tettél volna? Melyik volt a legutóbbi?

Másodszor pedig felfedezhetjük azt, hogy szavak nélkül is, szinte állandó vélemény alkotás, ítélkezés, minősítés folyik az elménkben. Mivel az Elengedés Házában nincs másokkal szóbeli kommunikáció (egyedül velünk, ám ezek olyan naponkénti beszélgetések, melyek a jelenlétbe való visszatérést, az állandó elmére való figyelésből kijövést, a bizalom, s az odaadás erősítését szolgálják), s nincs megoldandó feladat, probléma sem, ezért világossá lesz, hogy elménk non-stop üzemmódban működik, kéretlenül is, sőt sokszor már a kikapcsológombot sem találjuk. Ez valójában az elme „rákos túlburjánzása”, igazából elmebaj. Ez jelenlegi kollektív állapotunk, mely megérett a meghaladásra, a gyógyulásra. Nem unod már, hogy elméd állandó zsarnokod legyen, s elítéljen, majd felmentsen, újra elítéljen, s újra felmentsen, miközben mindennel, s mindenkivel ugyanezt a játékot űzi? Ennek tudatosítása a szabad, örömteli élet megélésének előfeltétele.

Harmadszor pedig elkezdhetjük egyénileg gyakorolni azt az utat, mely kivezet az állandó elmeműködésből, kommentelésből, ellenállásból. Ez pedig az odaadás útja, mégpedig minden pillanatban annak, ami éppen van. Ezt gyakorlatilag mindenki megéli az élet egyes részterületein, a hobbikban, s a szenvedélyekben. Éppen ezért érzi magát olyankor, s azokban jól az ember. Az Elengedés Házában azonban igyekszünk az odaadást, mint a szeretet alapvető megnyilvánulási módját kiterjeszteni a lehető legkülönfélébb formákban. Gyakoroljuk, hogy az odaadást, ami alapvetően mindannyiunkban megvan kiterjesszük azokra a területekre is, ahol korábban ellenállás volt, amit az elme, tehát a félelem, s a kontroll uralt. Hiszen ha alapvetően szeretnénk az örömöt, a békességet, az egységet tartósan megélni, akkor lehetetlen, hogy válogassunk az élet egyes pillanataihoz való hozzáállásunkban. Ezt szeretem, azt utálom, erre várok, azt elkerülöm…

Egy régi bibliai történetben azt mondja az apa feldúlt, dühös, elégedetlen fiának: „Fiam, te mindenkor velem vagy, s mindenem a tied”. Ennek a ténynek – a mindenkor és mindennek - a valóságát akkor tapasztalhatjuk meg, ha készek vagyunk az életet a maga teljességében megélni, s az életteljes nézőpontot választani újra, s újra. Tudom, hogy ez a minket körülvevő világban nem az általános gyakorlat. Ám a meghívás áll. Nem én hívlak, hanem a te saját életteljes lényed, mely ki akar lépni racionális elméd fogságából. A külső, s belső tér, s teret átható LÉLEK az Elengedés Házában egyaránt segít meghalni a múltadnak, s az abból származó jövődnek, s mintegy nagypénteki halálodból húsvétodon feltámadni.

 
Mivel az életben sok mindent lehet gyakorolni, készségeket lehet elsajátítani, azért jó reménységgel lehetsz, ha arra akarsz vállalkozni, hogy a tudatosság, a jelenlét, az odaadás útját járd.

Az Elengedés Háza erre nézve kínálja neked is külső, s belső tereit. Teret ad neked, ha el akarsz vonulni néhány napra, egy-két hétre azért, hogy gyakorolj az életre, hogy jórészt csendben megedződhessen a lelkierőd, hogy csak legyél – jelen legyél, s hogy beletedd teljes lényedet a minden mozdulatba, s a mozdulatlanságba is. Hogy pillanatról pillanatra gyakorold az odaadás művészetét mindig éppen abban, ami soron van.

Tudom, hogy úgy néz ki, hogy ez megfoghatatlan, s nem konkrét, hiszen neked konkrét élethelyzetekben megjelenő kihívásaid, elengedni valóid vannak. Ám ha elcsendesedsz, akkor elismerheted, hogy sok – sok ezer választásod volt már, amikor a múltad döntött helyetted, vagy az elképzelt jövőd miatt a jelenben megkívánt életellenes hozzáállás győzedelmeskedett benned, mert a szabad választáshoz nem volt hozzáférésed, s bizalmad. Az Elengedés Házában az odaadásból származó erőt nyerheted vissza, az elengedés pedig megtörténik magától.

Az is lehet választás, a szíved választása, hogy eljössz az Elengedés Házába egy csendes elvonulásra, egy lelki edzőtáborba.

Ha kész vagy a megadott időszakokból kiválasztani néhány napot (legkevesebb a 3 nap), vagy 1-2 hetet, amit a velünk való egyéni beszélgetés (nem probléma megoldás) mellet alapvetően csendben töltesz el (ez így van a kisebb – nagyobb bükki erdei vándorlásokon, a kertben, a legkülönfélébb egyéni, vagy esetenként csoportos gyakorlatokon, s mindenben), miközben otthon hagyod a mobilodat, a laptopodat, könyveidet, …, s csupán az életigenlés szándékát, s az odaadás választásának vágyát hozod magaddal, akkor előbb a nagypéntek „képtelensége” után, a feltámadás ereje tölthet be téged.

 
A következő időintervallumokban lehetséges az Elengedés Házában egyéni elvonuláson részt venni 2018-ban: 

 május 25. és június 10. között

 július 06. és július 22. között

 augusztus 03. és augusztus 20. között

 szeptember 14. és szeptember 23. között.

 
Az elvonulásra csak felnőtteket tudunk fogadni egyénileg (a párok is egyénenként jöhetnek).

 Külön, zárt csoportban is lehet jelentkezni, s mindenkori időnk és kapacitásunk mértéke szerint tudjuk fogadni a jelentkező csoportokat-közösségeket. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy kezdetben, az első 24 órában az elvonulással, a figyelemmel, a tudatossággal, az odaadással kapcsolatos kérdéseket közösen is megbeszéljük. Az egyéni elvonulások szombat délelőttjein is adunk erre lehetőséget az akkor éppen itt tartózkodóknak. Jelentkezni a honlapunkról - www.elengedeshaza.hu - letöltött jelentkezési lapon keresztül lehet, melyet a loroal@elengedeshaza.hu e-mail címre lehet elküldeni, vagy a 36 463 061-es telefonszámon irodai nyitvatartási időben – 09.00 – 17.00 között -(itt azonban csak időszakosan vagyunk elérhetőek). További információk honlapunkon találhatóak.

2018 őszén reményeink szerint elkészül új kiadványunk, s megújul a honlapunk is. Addig időnk, s kapacitásunk jelentős részét ezek elkészítése köti le. Utána az Elengedés Házával kapcsolatos ismertető előadásokat, közösségi beszélgetős találkozókon való részvételt felkérésre vállalunk.

 
Köszönjük  a LORO Alapítvány 18581955-1-10-  es adószámára tett szja. 1%-os felajánlásokat.

Örömteli, áldott húsvéti időszakot kívánunk Neked szeretettel:

 

Laci és Zsuzsa az Elengedés Házából

 

Noszvaj, 2018. március 28.