Hírlevél 2017 -Húsvét.


AZ ELENGEDÉS HÁZA HÚSVÉTI HÍRLEVELE Milyen lehet az, amikor elvonulok valahová, nem viszek magammal se mobilt, laptopot, olvasnivalót, nem beszélgetek más emberekkel, nincs mit elérnem, magamat másokhoz méricskélnem, győzni, vagy veszteni? Az Elengedés Házában erre van tere mindazoknak, akik ide betérnek.
Ha belefáradtál abba, hogy másokat, vagy magadat megváltoztasd, hogy állandóan sikernek, vagy kudarcnak minősítsd azt, amit megélsz, tehát a méricskélést, az ítélkezést, akkor eljöhet a pillanat az életedben, amikor felfedezheted azt, aki az elméd mögött vagy. Tehát a VAN-ság, a LÉT, az ÉLET mélyebb dimenzióját.
De, hát mi haszna van ennek? Ezt a kérdést is csak az elme teszi fel, amivel észrevétlenül immár a legtöbb ember önmagát identifikálja. Korunk a racionális elme-baj-nokság kora, A túlfejlett elmeember sikerének ára a szív tiszta örömének, a békességnek, az egység megélésének a kudarca.
Az elme sikere a szív kudarcává vált korunkban. Viccesen mondhatnánk: a sok évszázados elme-baj-nokságot MEG-SZÍV-TUK.
Ha a haszonra kocentrálsz, akkor tedd fel magadnak ezt a kérdést is: mi a hasznod belőle, hogy folyamatosan agyalsz? Hogy vezetés/evés közben, elalvás előtt/helyett, természetben sétálva, előadást, vagy egy másik embert hallgatva folyamatosan gondolkozol? Mit akarsz elérni ezzel?
Mikor van az, hogy csak vagy, hogy megéled, s élvezed a létezést? Hogy a hála, az öröm feltör belőled? Hogy harmóniában vagy, hogy a békesség vagy?
Ehhez út vezet, méghozzá nem a gondolkodáson, nem a racionalitáson keresztül.

A figyelem, a lélekjelenlét megerősítése szükséges az állandó agyalásról való „leszokáshoz”, s ahhoz, hogy a túlműködő elmén keresztül próbáljuk rossz lelkiállapotainkat kontrollálni.
Haldokló kultúránk sokak által ismert szimbólumai a kereszt és az üres sír. A racionalitás megtörésének elrejtett útja is átragyog ezeken. A kereszt a kontroll (elme) tudatos feladását, az üres sír pedig a létezés, az élet mindenek felett való voltát szimbolizálja. 

Az élet több, mint a gondolkodás. Vagyok, így tehát gondolkodhatom is! De, ha nem gondolkodom éppen, akkor ülhetek békességben, lehetek az, minden kommentár nélkül, aki éppen vagyok. Micsoda felemelő tapasztalat az elme meghaladása. Ebben nincs siker, s kudarc, csak ÉLET. Az a bölcsesség, ami így hangzik:”az Isten békessége, mely minden értelmet felülhalad” nem egy jó kívánság bevezető pár szava, hanem valóság azoknak, akikben MEGHAL-adódott a racionális elme. A békesség ugyanis ott kezdődik, ahol a racionális elme elcsendesedik.

 Az Elengedés Házában semmi különöset nem csinálunk. Gyakoroljuk azonban a befelé irányuló figyelem fenntartását, azt, hogy milyen „csak lenni”, milyen az, amikor a mozgásban, cselekvésben,  gondolkodásban tudatosan jelen vagyok. Azt, hogy hogyan lesz imává a gondolkodás, azaz, hogyan lehetséges figyelmünket egyre inkább az ÉLETTELJES irányba fordítani. Tehát az imád-kozást is gyakoroljuk, ami az a folyamat, melyben lelkiállapotunk tapasztalhatóan jobbá válik.

 Mivel ez egy út, melyet életünk minden területére, s pillanatára kiterjeszthető (szüntelen imádság), ezért ha ezek a sorok megszólítanak Téged, akkor az Elengedés Házában ennek tapasztalati tere vár Rád. Itt nem folytatunk semmilyen terápiát, nem akarunk semmilyen vallási/spirituáls meggyőződést Rád erőltetni. Beszélgetéseink arra irányulnak, hogy a figyelem, s az imádság útjában álló akadályok láthatóvá váljanak, s napi szinten strukturáltan úgy élhess itt, hogy közben a figyelem, a tudatosság, a jelenlét, s az odaadás benned megerősödjenek. Tapasztalatunk szerint ha ezek megerősödnek benned, akkor a szabadság, a jó lelkiállapotok gyökeret vernek bensődben, s azok a gondok, amiken  most erősen gond-olkodsz, töröd a fejedet, úgy oldódnak fel, ahogy arra elméd nem is számíthat.

 A  nyári időszakban a következő időpontokban lehet egyénileg, párosan, vagy zárt kiscsoportban való elvonulásra jelentkezni az Elengedés Házába:

 2017. június 20-30.
          július 26 – augusztus 2.
          augusztus 21 – szeptember 3

 Ezen időpontokból lehet választani. Egy megadott időintervallumban a minimális tartózkodási idő az Elengedés Házában folyamatos 3 nap.
Minden nap egy strukturált napi ritmusban folyik. A résztvevők egymással /kivéve, ha a programban ez benne van/ nem kommunikálnak /párok sem/.
Mindenki maga készíti elő az étkezését. A konyha jól felszerelt. Aki itt tartózkodik lehetőség szerint egyszerű, könnyű ételeket fogyasszon, A jelentkezés feltétele a honlapról (www.elengedeshaza.hu) letöltött jelentkezési lap kitöltése, s e-mailen, vagy postán történő elküldése a címünkre. A jelentkezés elfogadását visszajelezzük, ezért kérjük e-mail címet, vagy telefonszámot tüntessetek fel a jelentkezési lapon.

Telefonon: 36-463-061; e-mailen: loroal@elengedeshaza.hu rövid tájékoztatást tudunk adni, ha valakinek erre szüksége van. Júliusban az iroda jórészt zárva lesz, ezért kérjük, ha valaki a júliusi időpontokra jelentkezni kíván, az lehetőleg július 06-ig tegye azt meg.

2018 nyarától az év minden hónapjában fel kívánjuk kínálni az elvonulás lehetőségét. Terveink szerint 2017 decemberében megjelentetjük új kiadványainkat /füzetek, szórólapok, teljesen megújult honlap/ melyek az elvonulásra való motivációt, s felkészülést erősítik.

 
Szeretettel kívánunk Neked örömteli, áldott Húsvétot!

 
Nagy László és Zsuzsa az Elengedés Házából

 

 

Noszvaj, 2017. ápr. 14.