Könyvajánló: egy könyv amely valódi otthonodba hív haza

Halkan Hazahívó Hang

Ízelítő a könyv bevezetőjéből:

- Ötéves Dávid kisfiamat meglátogatta az egyik barátja.
– Gyere velem, Tibike! – hívta őt, s eltűntek az emeleti szobában, melyben a video- s televíziókészülék állt.
– Elhoztad azt a filmet, melyet tegnap ígértél nekem? – kérdezte Dávid kíváncsian Tibikétől.
– Az nincs nálam, mert apa azt mondta, hogy az nagyfiúknak való. Elhoztam helyette a kedvenc filmemet anyuék esküvőjéről. Na, itt kezdődik, látod? Az a mosolygós ott az apukám. Most már jóval kövérebb.
– Ki az a szép ruhás nő ott mellette?
– Ő anya.
– Miért nem mosolyog ő is?
– Tudod, azt mondta nekem, hogy az esküvő előtt összeveszett az anyukájával, mert a nagyi mindenbe beleszólt.
– Látom már a nagymamádat! Biztos az a morcos arcú lesz! Úgy néz ki, mint Peti öcsém, amikor elveszem tőle a dömperét. Hol van a férje?
– Ő hátrébb áll. Látod, ott vigyorog.
– Miért olyan jókedvű, ha a felesége meg haragos?
– A nagyi nem a felesége már. Ott ül az új felesége mellette.
– Hol? Nem látom. Csak egy valaki van mellette! De az egy fiatal nő, a te nagypapádnak meg már ősz a haja! – Jó, hogy rájöttél. Azért van már három kislánya. Ott ülnek előttük. Ők az én nagynénikéim. Gizike már 6 éves, Ági 4, Judit meg annyi idős, mint Peti, két és fél.
– Apukád szülei melyikek? A másik nagyi ott ül apa mellett.
– Mit csinál? Magában beszél?
– Á, dehogy, ő mindig imádkozik Istenhez.
– Miért?
– Hát, hogy minden jól menjen.
– Szerinte rosszul mennek a dolgok?
– Háát, eléggé.
– Miért?
– Mert senki sem úgy él, ahogy Isten akarja.
– És hogy akarja Isten?
– Úgy, hogy anya és apa meg a nagyapa másképp éljenek.
– Hol van a nagypapád?
– Hát tudod, ő állandóan dolgozik, sosem ér rá semmire.
– Még az esküvőre sem jön el?
– De, a másikon ott lesz. A templomira azt mondta, hogy ő atekista, s így dolgozhatott még egy kicsit.
– Mi az az atekista?
– Hát szerintem a nagyi ellentéte. Az, aki sosem imádkozik, hanem mindig dolgozik. Biztos azért veszekszenek olyan sokat egymással. A nagyi mindig imádkoztatni akarja őt, a nagypapa meg azt mondja, hogy szállj már le a mennyországból a földre, s főzz nekünk valami mennyeit! A nagyi nem szeret főzni. Állítólag a mennyországban nem is esznek.
– Szegény nagyapád!
– Tekerjük egy kicsit előre, mert most uncsis lesz. A pap bácsi nagyon hosszan beszél. Na végre, itt a vacsora! Ezután jön a tánc!
– Ki az a nagyon kövér bácsi, aki csak úgy tömi magába az ételt?
– Látod, milyen boldog? Ő egy távoli rokon. Csak ritkán találkozunk vele. Biztos senki nem akarja meghívni. A nagyi azt mondja, hogy mindenkit kiesz a vagyonából. Látod, már táncolnak.
– Milyen szépen táncolnak a szüleid! Ki az a bácsi, aki olyan furcsán táncol? Miért harap a néni nyakába? Miért csíp bele a néni fenekébe?
– Ő az egyik nagybácsim. Anya egyszer azt mondta, hogy ha megtehetné, minden nővel ágyba bújna.
– A férfiakkal nem? Olyan nagy ágya van, hogy minden nő beleférne?
– Nem tudom. Anya azt mondta, hogy ő egy kujon.
– Az micsoda?
– Háát, szerintem egy olyan ember, aki fél éjszaka egyedül aludni, s ezért kellenek neki a nők.
– Akkor Peti egy kujon! Esténként könyörög anyának, hogy aludjon vele. Ha ő nem akar, akkor még cirkuszol is. Ki az a fiatal nő, aki a tányérokat szedi össze?
– Ő apa testvére.
– Miért nem eszik ő is? Miért nem táncol?
– Tudod, ő nagyon segítőkész. Még a templomba sem ment el, hogy mindent előkészíthessen a vacsorához. Talán a konyhában bekap majd egy falatot. Mindenki azt mondja rá, hogy aranyat ér, s hogy ilyen önzetlen embert még nem hordott hátán a föld.
– Mi az, hogy önzetlen?
– Hát látod, az, aki mindig csak másoknak segít.
– Szokott valamikor örülni is?
– Ritkán. Akkor, ha megdicsérik. Akkor olyan jókedvű lesz, hogy még többet önzősödik.
– Figyeld már! Ott egy néni rosszul lett! Még hányik is.
– Á, semmi különös, ő mindig ezt csinálja. A nagypapa azt mondta, hogy alkólista, aki állandóan pálinkát vedel.
– Miért iszik ha rosszul lesz tőle?
– Állítólag ő azt mondta, hogy akkor van rosszul, ha nem iszik.
– Akkor az az alkólista, aki rosszul van, ha nem iszik, és akkor is rosszul van, ha iszik?
– Ezt a férjétől kellene megkérdezni. Ő mindig azt mondja, hogy a felesége csak elrontotta a gyomrát, vagy csak valami fertőzést kapott el.
– Igaza lehet! Az óvó néni azt mondta, hogy az alkohol a legjobb fertőtlenítőszer. Csak azért iszik annyit, mert valami megfertőzte, s így gyógyítja magát!
– Látod azt a csomó bácsit egy kupacban?
– Mit csinálnak ott?
– Hát a nagyi azt mondta, hogy kiki a maga igazát hajtogatja. Megkérdeztem a nagypapát, hogy mit jelent az, hogy a maga igaza.
– Na, és mit mondott erre?
– Azt mondta, hogy felejtsem el, amit a nagyi mondott, és csak rá hallgassak.
– És a nagyi?
– Ő azt mondta, hogy ne hallgassak a papára, csak rá, mert a papa már akkor sem tudta, hogy mit csinál, amikor őt feleségül vette. A papa erre megsértődött, s azt mondta, hogy a nők nem értenek máshoz, mint a házimunkához meg a pletykáláshoz, de a férfiak a politikához is értenek. Itt is arról beszélgetnek.
– Mi a politika?
– Hát talán az, amikor a férfiak összejönnek, és mindenki a maga igazát hajtogatja.
– És mi a pletyka? …

Egy könyvet szeretnék most röviden bemutatni Neked, melynek címe: HALKAN HAZAHÍVÓ HANG

A bevezetés, mely átvezetésként van megnevezve, a hétköznapi életből indul el, s a felnőtt olvasót kíséri az ÉLET felé, a szeretet, öröm, s békesség megtapasztalása irányába. A felnőtt ember feje tele van a múltban összeszedett tudással, véleménnyel, ítélettel. Ahhoz, hogy befogadóvá válhasson, olyanná kell lennie, mint a gyermek: nyitottá, kíváncsivá, őszintévé, csodálkozóvá. 5 éves Dávid fiamat hívtam segítségül, s az első részben neki mesélek el 2 felnőtt testvérről, s az apjukról szóló ősi történetet alapul vevő mesét. A mesélés közben pedig Dávid a maga őszinte, gyermeki módján találó kérdéseket tesz fel nekem. Mindez együtt lehetővé teszi a felnőtt olvasónak, hogy ő is gyermekké, befogadóvá lehessen. A második részben pedig már az eredeti, Jézus által elmesélt történetet alapul véve az apa személyére csodálkozhatunk rá, akiben el van rejtve a mindaz, amire nekünk, mai szülőknek, s gyermekeknek is igazán szükségünk van. Arra, Aki ugyanazzal a szeretettel, de más-más módon segíti az egymással ellentétes módon célt tévesztett felnőtt gyermekeit a hazatalálásban, a tőle kapott örökség lényegének átvételében. Ebben a fejezetben olyan fogalmak vannak kibontva, immár a felnőttek nyelvén, mint: megosztás, elengedés, szabadság, jelenlét, szánalom, irgalom, közelség, testi érintés, ítéletmentesség, hála, egység stb. A testi érintéssel kapcsolatos részből idézek néhány sort: A szív zárja a múltban gyűjtött fájdalmas emlékekből áll, amit az elme gondolatok formájában őriz. Az elme viszont nem tud mit kezdeni az érintéssel. Az nem az ő nyelve. Afölött nincs hatalma.”

A harmadik rész a noszvaji ELENGEDÉS HÁZA bemutatásával lehetőséget kínál arra, hogy az olvasó, ha a saját szülői házában az itt leírtakat nem tapasztalhatta meg, akkor ebből valamit ott megízlelhessen. Saját életét érintően döntő felismerésre, beismerésre juthasson, s tudatosan ráléphessen az útra, mely haza vezeti őt, abba az otthonba, mely örökkévaló. Ebben a részben az ELENGEDÉS HÁZA szellemiségéből, lényegéből lehet ízelítőt kapni. Az elfogadásról szóló részt idézem: „Ahogyan téged elfogadnak mindazzal együtt, aki vagy, úgy növekszik benned is napról napra az elfogadás mások és önmagad iránt. Amíg ítélsz, addig te is ítélve látod magadat. Már azt a gondolatot, szándékot is, ami éppen a fejedben van. Mit fognak hozzá szólni? Hogy fognak rá reagálni? Egész életed csak mérlegelés és félelem. Itt az idő, hogy megtapasztald, milyen, mikor nem ítélnek meg téged. Akkor sem, ha nyilvánvalóan negatív tartalmak törnek elő belőled. Egy idő után, szinte észrevétlenül, te is elkezdesz elfogadni. Még magadat is. A múltadat is. Sőt a jelenedet szintén. Ez pedig azt jelenti, hogy megtörténhet valami, ami a szabadságodhoz rendkívül fontos: az elengedés.”

A könyv átvezetéssel kezdődik, s bevezetéssel zárul, ami azt mutatja, hogy mindaz, ami le lett írva, csak bevezetésül szolgál arra, hogy az olvasó saját életét belehelyezhesse az Egy Történetbe, s választ találjon a könyvben az élet feladványaként megfogalmazott találós kérdésre:

„az egyből kettő lesz, a kettő összevesz, így eggyé nem lehet. Ha az egyik másik lesz, és utána egyik sem, akkor újra eggyé lesz. Ha valaki azt hiszi, hogy egy fél is megteszi, egészségét nem leli. Minden csupán egyből lett, végül minden eggyé lesz. Találd ki, hogy mi is ez!”

A HALKAN HAZAHÍVÓ HANG című könyv egyéneket, családokat, s közösségeket egyaránt segíthet abban, hogy a múlt „tudásának” fogságából kiszabadulhassanak, s lehetővé váljon a belső változást megelőző fel- és beismerés.

A könyvet a LORO Alapítvány irodáján lehet megrendelni: cím: 3325 Noszvaj, József A. u. 19.
Tel.: 36/463-061, e-mail: loroal@elengedeshaza.hu

Nagy László