Elengedés Háza

Az Elengedés Háza a Bükk hegység déli lejtőin, hatalmas erdőségekkel körülvett Noszvaj községben található. A gyönyörű természeti környezetben fekvő közel 400 m2 területű, különféle speciális egyéni és közösségi terekkel strukturált ház, egy szép, parkosított nagy kerttel ideális környezetet biztosít számodra, ha arra vágysz, hogy kapcsolataidat, megszokott mindennapjaidat hátrahagyva elvonulhass valahová, ahol felfedezheted, hogy milyen az, amikor még te sem ismersz magadra, ahol az is lehetsz, aki eddig talán még nem voltál.

Az Elengedés Házában egy olyan tapasztalati teret teszünk számodra elérhetővé, mely a jelenbe gyökerezik, s segít éberségedet erősíteni, s másképpen választani, mint amit a megszokott, immár öntudatlanul működő berögződött viselkedési mintáid lehetővé tesznek számodra.

Az épület egyedi elrendezése számos egyéni és közösségi teret biztosít számodra, hogy egyénileg, párosan, csoportban gyakorolva ráérezhess a belső erődre, s kibontakoztasd azt. Igen lényeges felfedezni, hogy az agresszió sokszor romboló formái (minősítés, elvárás, fenyegetés, megalázás, féltékenység, fizikai erőszak, stb.) átalakulhatnak belső erővé, melyek az odaadásban, a kreativitásban, a gyengébbek támogatásában, az intimitásban fejeződhetnek ki. Az ERŐ FÜLKÉJE ennek egyéni útját erősítheti. Csoportban pedig együtt gyakoroljuk az agresszió formába öntött, vagy kaotikus megnyilvánulását úgy, hogy az senkinek ne ártson. Belülről tehermentesítve immár nagyobb esélyed nyílik a benső csend, a békesség megtapasztalására.

Másik kiemelt terület, melyre figyelünk az Elengedés Házában a közelség megélésének útja. A közelségben láthatóvá, érzékelhetővé válsz, ezért ez nem várható el senkitől első lépésben. A belülről megerősödött ember lehet annyira „gyenge”, hogy ne kontrollálja magát, hanem megengedje egy másik ember jelenlétében azt, hogy olyan lehessen amilyen. A párkapcsolatok, az emberi kapcsolatok nagy része éppen fordítva működik. Kívülről erősnek látszó emberek hatalmas erővel kontrollálják belső gyengeségüket. Ezért a legtöbbször az emberek nem is érzékelik egymást, de még saját bensőjüket sem. Így nem csoda, ha valódi közelséget az ember az anyaméh után alig tapasztal élete során. Mégis lehetséges visszatalálni a közelség megengedésének, megélésének erejéhez, melyben lemondunk a külső kontrollról, s hagyjuk önmagunkat lenni, kapcsolatban pedig együtt – lenni. Ennek gyakorlására lett a SZÍV FÜLKÉJE kialakítva, ahol a párok úgy gyakorolhatják a közelség megélését, hogy egy kis térben úgy vannak együtt, hogy lemondanak a szavak használatáról, s a szexualis késztetéseik megéléséről. Egyszerűen a közelségben együtt vannak. Közben figyelik önmagukban a többnyire mégis elválasztólag ott levő gondolataikat, érzéseiket. A közelség közösségi formáinak megélésére, azokból származó feszültségek kitartásának erősítésére pedig egyéb közösségi tereink adnak lehetőséget.

Az ELME FÜLKÉJE pedig önmagunk érzékelésének egy másik formáját nyithatja meg számodra. Amikor csak TE vagy magad, amikor semmi figyelmet elterelő körülmény sincs közvetlen közeledben, amikor semmit nem kell abban az órában elérned, megoldanod, akkor találkozhatsz azzal a tapasztalattal, hogy elméd valószínűleg „szünet nélkül” pörög, nem hagy nyugtot neked. Ha a benső erődhöz még nem férsz hozzá, ha a közelséget még nem engeded meg magadnak, akkor igen kicsi az esély arra, hogy belül elcsendesedhess. Mi ezért együtt járjuk az Elengedés Házában a három útat, ami valójában EGY ÚT. A Figyelem útja, egységhez, a belső békéhez vezető út.

Mindezek megélésében, felfedezésében segítséget adhat az, hogy egyéni beszélgetésben, „rád szabva” tudatosodhatnak, feloldódhatnak olyan gondolati képek, el-kép-zelések, melyek útadban állnak, hogy ezen a három-egy úton bátran haladhass. Az UTOLSÓ SZÓ FÜLKÉJÉBEN bátorságot meríthetsz arra, hogy életed ne csak az elméd megrögzött gondolatainak ismétlődő mókuskerék járása legyen, hanem tágasabb, változatosabb el-kép-zelésekhez jutva új, számodra élet-teljesebb lelkiállapotokhoz, él-ményekhez érkezhess el.

Az Elengedés Házában mindenki maga gondoskodik az étkezéséről. A jól felszerelt konyhánkban lehetőség van elkészíteni egyszerű, könnyű ételeinket. Élelmiszer tárolására a konyhában 2 hűtőszekrényben van lehetőség. Alapvető élelmiszereket Noszvaj kisboltjaiban is beszerezhetünk. Főzéshez szükséges gáztűzhelyek, edények, eszközök egyaránt megtalálhatók a konyhában. Ajánlott a napi kétszeri könnyű étkezés, ami mellett gyümölcsöt, valamint sok folyadékot érdemes fogyasztani.

Végezetül: az Elengedés Háza egy nem szokványos hely kis hazánkban. Itt nem kérdezünk a múltadról, sem arról, hogy mit gyűjtöttél össze életed során: hogy vagy-e „valaki”; hogy mid van; hogy hol jártál már a világban; hogy milyen társadalmi pozíciót töltessz be, milyen eredményeid vannak az életben. Egy dolog számít csupán: kész vagy-e megismerni önmagadat akként is, akiként még nem ismered. Ehhez kész vagy-e gyakorolni a tudatos figyelmet, s részt venni az Elengedés Házában felkínált napi ritmusban, melynek egyénre szabott, s közösségi formái is vannak.

Társadalmunkban a kapcsolati, s a legtöbb esetben a spirituális minták is függőségi alapon léteznek, amit megfigyelve, gyakorolva az egyes egyén tökéletesen illeszkedhet ebbe a mintázatba. Ha azonban már eleged van elméd/érzelmeid mókuskerekéből, s kész vagy egy kis időre megkérdőjelezni a saját, illetve környezeted „én tudom”-ját azzal, hogy befelé is figyelsz... belelépsz valami nem megszokottba... figyelsz...újra belelépsz... figyelsz…, akkor megtanulod LÁTNI – ÁT-LÁTNI a jelenedet, s ezzel együtt felelősen választani. Akkor lemondhatsz a manipulációról, s te sem leszel befolyásolható az emberi kapcsolataidban, sem a spirituális útadon. Ha ezekre a mondatokra „rádobban” a szíved, akkor az ELENGEDÉS HÁZA az a TÉR lehet számodra, melyben megtörténhet, amire egész lényedből vágysz.